top of page

"Ταξιδεύοντας με σκοπούς της καρδιάς"


"Το έργο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το πόνημα μίας μακράς διαδρομής. Μιας διαδρομής με χαρές, συγκινήσεις, κόπους, λύπες, κάποιες φορές απογοητεύσεις, αλλά κυρίως μίας διαδρομής που έγινε με αγάπη και μεράκι. Φυσική απόρροια της ενασχόλησής μου (Δ. Λιανοστάθης) με τον λαϊκό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά - στις εκφάνσεις του τραγουδιού, της μουσικής, του χορού και των εθίμων - είναι η έκδοση αυτής της προσπάθειας." (Σκοποί Στο Γριπονήσι)

Και κάπως έτσι, αρχίζει το μεγάλο, πολύμορφο, νοσταλγικό ταξίδι μας, ξεφυλλίζοντας τους σκοπούς της καρδιάς, τους Σκοπούς Στο Γριπονήσι, του Δημήτρη Λιανοστάθη. Ένα έργο ζωής για το Δάσκαλό μας, που όπως ο ίδιος μας εμπιστεύεται, δεν προέκυψε εύκολα, αλλά μετά από προσπάθεια ετών και προσωπικής, αλλά και συλλογικής έρευνας στον τόπο που μας παρουσιάζει. Στον τόπο του, την Εύβοια, στον τόπο όλων ημών των ντόπιων Ευβοιωτών, που έχουμε την χαρά να παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την παράδοση και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, τόσο ζωντανά και παραστατικά, μέσα από αυτό το βιβλίο.

Οι Σκοποί Στο Γριπονήσι "ζωντάνεψαν" μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του Συλλόγου τ' Αλωνάκι, αλλά και μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή "το Αλάτι της Γης"... Ωστόσο, το Αλωνάκι HD, θέλησε να κάνει ένα αφιέρωμα στην μεγάλη αυτή προσπάθεια του Δασκάλου μας, ώστε να ταξιδέψετε με τους σκοπούς της καρδιάς μας, όλοι εσείς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ο Δάσκαλός μας αναπολεί τις μεγάλες μας αυτές εκδηλώσεις, αλλά και την πορεία του προς την πραγμάτωση του έργου αυτού, τώρα που ο καιρός έχει περάσει, αλλά οι αναμνήσεις δεν σβήνουν.

Τώρα, που ο κύκλος αυτός "έκλεισε", και οι θύμησες είναι πολλές, ας παρακολουθήσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να νοσταλγούμε κάθε φορά που το βλέμμα μας αντικρίζει το βιβλίο αυτό να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας, μέσα από μία εξαιρετική αφήγηση που μας παραχώρησε ο δάσκαλός μας, Δημήτρης Λιανοστάθης...


  • τ' Αλωνάκι
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page